default-logo

Zupa krem pomidorowa z mascarpone i bazylią

Zupa krem pomidorowa z mascarpone i bazylią Z bazylią i serkiem mascarpone. To najprostszy sposób na szybki i zdrowy posiłek z wykorzystaniem pomidorów w postaci passaty w butelce lub w kartonie, ewentualnie dobrych pomidorów z puszki (najlepiej pelati). Często pytacie o te produkty, więc jest okazja aby temat przypomnieć i uporządkować. Dzisiejszą pomidorową z mascarpone polecam wszystkim, którzy jeszcze nie znają tej prostej zupy oraz tym, którzy z utęsknieniem czekają na świeże, gruntowe pomidory. Ta zupa pozwoli Wam dotrwać 🙂 Mniej więcej 3 razy w tygodniu robię w domu jakiś posiłek (np. obiadokolację) właśnie na bazie tych pomidorów. Często jest to makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem podduszonych na oliwie warzyw, np. cukinii lub bakłażana. Sos robię podobnie jak dzisiejszą zupę, najpierw na oliwie duszę cebulkę i czosnek, później dodaję pomidory i kilkanaście minut gotuję na małym ogniu. W przypadku zupy należy tylko dodać bulion z jarzyn. Kieruję się prostą zasadą 3 x 400: 400 g pomidorów z puszki, 400 g passaty (przecieru pomidorowego) i 400 ml bulionu. Zupę można podawać z ryżem, skropioną oliwą z oliwek extra vergine, z opieczonym chlebem lub focaccią czy też ze smażonymi z czosnkiem krewetkami. 0

49 4.88

Zupa krem pomidorowa z mascarpone i bazylią

zimowa, z pomidorów z puszki

  • Zupy
  • Zupa pomidorowa
  • Zupy krem
  • Pomidory
bazylia

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 400 g obranych pomidorów z puszki
  • 400 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 400 ml bulionu jarzynowego
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 2 – 4 łyżki sera mascarpone, można zastąpić śmietanką kremową 30%, około 1/3 szklanki

Przygotowanie

  • Rozgrzać oliwę w rondlu z grubym dnem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlać bulion, dodać oregano, doprawić solą, pieprzem i 1 – 2 łyżeczkami cukru.
  • Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez ok. 25 – 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na krem. Dodać mascarpone, wymieszać, podgrzać przed podaniem.

Propozycja podania

bagietka czosnkowa / krewetki z czosnkiem z patelni

  • Zupa krem pomidorowa z mascarpone
About the Author

Leave a Reply

*