default-logo

Zupa krem marchewkowo – porowy

niedziela, 26 stycznia 2020

Zupa krem marchewkowo - porowy

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to aromatyczna zupa z marchewki.

Ponieważ jednak sama marchewka jest lekko mdła, dlatego podkręciłam krem porem.

Zupa jest pyszna i polecam gorąco.

Krem z marchewki i pora.

Zupa krem marchewkowo - porowy



Składniki:

  • 800 g bio marchwi
  • 1 średni por – cały
  • 1 duża laska selera naciowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1000 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • prażone na suchej patelni pestki słonecznika do podania


Zupa krem marchewkowo - porowy

Przygotowanie zupy:

  • Obrałam marchew i pora, umyłam, osuszyłam.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a selera w plasterki.
  • Pora pokroiłam w plasterki, całego a marchew na nieduże kawałki.
  • Podsmażyłam warzywa w garnku na oleju.
  • Wlałam bulion i gotowałam do miękkości warzyw.
  • Dodałam przyprawy: sól, pieprz, curry i kurkumę, wymieszałam, zagotowałam.
  • Dodałam koncentrat pomidorowy, zagotowałam i zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam jogurt, wymieszałam.
  • Uprażyłam na suchej patelni pestki słonecznika.
  • Na talerzu posypałam zupę pestkami słonecznika.


Zupa krem marchewkowo - porowy

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa krem marchewkowo - porowy
Zagłębie miodowe – rzepakowe pola w maju
About the Author

Leave a Reply

*