Moja propozycja na dzisiejszy obiad to aromatyczna zupa z marchewki.
Ponieważ jednak sama marchewka jest lekko mdła, dlatego podkręciłam krem porem.
Zupa jest pyszna i polecam gorąco.
Krem z marchewki i pora.
Składniki:
- 800 g bio marchwi
- 1 średni por – cały
- 1 duża laska selera naciowego
- 3 średnie ziemniaki
- 1000 ml bulionu
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml jogurtu greckiego
- prażone na suchej patelni pestki słonecznika do podania
Przygotowanie zupy:
- Obrałam marchew i pora, umyłam, osuszyłam.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a selera w plasterki.
- Pora pokroiłam w plasterki, całego a marchew na nieduże kawałki.
- Podsmażyłam warzywa w garnku na oleju.
- Wlałam bulion i gotowałam do miękkości warzyw.
- Dodałam przyprawy: sól, pieprz, curry i kurkumę, wymieszałam, zagotowałam.
- Dodałam koncentrat pomidorowy, zagotowałam i zmiksowałam całość na gładki krem.
- Zdjęłam z ognia i dodałam jogurt, wymieszałam.
- Uprażyłam na suchej patelni pestki słonecznika.
- Na talerzu posypałam zupę pestkami słonecznika.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zagłębie miodowe – rzepakowe pola w maju |