default-logo

Zupa krem kalafiorowo – grzybowy

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zupa krem kalafiorowo - grzybowy

Witam, witam w moich progach po wakacyjnej przerwie.

Tęskniłam za Wami bardzo.

A tak między nami urlop i odpoczynek należy się każdemu?

Ja wypoczęłam wyśmienicie ale niestety wszystko co dobre za szybko się kończy i dlatego dziś już spadam do pracy.

Relacje z moich wakacji wkrótce zobaczycie a dziś zostawiam Wam pyszną zupę krem z kalafiora.

Zapraszam.

Krem z kalafiora.

Zupa krem kalafiorowo - grzybowy

Zupa krem kalafiorowo - grzybowy

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 1000 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki suszu z kani
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 4 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 plastry sera cheddar z papryką czerwoną i zieloną
  • sól morska
  • groszek ptysiowy lub grzanki

Zupa krem kalafiorowo - grzybowy

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kalafiora na różyczki.
  • Zalać warzywa bulionami i ugotować do miękkości.
  • Kilka różyczek kalafiora odłożyć gdy są al’dente do dekoracji.
  • Gdy warzywa zmiękną należy zupę zmiksować na gładką masę, a następnie dodać mleko i gałkę oraz susz z grzybów.
  • Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować aż ser się rozpuści.
  • Doprawić do smaku solą.
  • Podawać z różyczkami kalafiora i groszkiem ptysiowym.

Zupa krem kalafiorowo - grzybowy

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*