default-logo

Zupa krem grzybowa z łazankami

Zupa krem grzybowa z łazankami Gęsty krem grzybowy z suszonych i mrożonych borowików (z domieszką podgrzybków), podawany z razowymi łazankami domowej produkcji. Bardziej aromatyczny dzięki świeżej bazylii i aksamitny dzięki dodatkowi serka mascarpone (w wersji „postnej” można go pominąć). Krem jedliśmy skropiony odrobiną oliwy truflowej i posypany świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeśli macie świeży estragon, możecie go z powodzeniem użyć zamiast bazylii. Do zupy zrobiłam łazanki z mąki razowej (z podstawowego przepisu na ciasto makaronowe). Ich delikatnie orzechowy posmak świetnie sprawdził się w połączeniu z grzybami. Bardzo polecam taki domowy, razowy makaron. Jest prosty do zrobienia, ciasto makaronowe z mąki razowej po wyrobieniu jest idealnie plastyczne i łatwe do rozwałkowania. Ci, którzy mają dobry mikser, mogą odpowiednimi końcówkami zagnieść ciasto, rozwałkować je i pokroić na cienkie kluseczki. Wówczas przygotowanie makaronu trwa bardzo krótko. Ale łazanki trzeba już kroić nożem 🙂 Z innych świątecznych zup polecam barszczyk czerwony na suszonych grzybkach oraz tradycyjną zupę grzybową z uszkami. 0

9 4.78

Zupa krem grzybowa z łazankami

Z oliwą truflową i kolorowym pieprzem

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Grzyby
  • Pełnoziarniste
  • Wigilia i Święta
suszone grzyby
trufle
pieprz kolorowy

Łazanki można zrobić własne z przepisu poniżej lub kupić gotowe.

Składniki

4 porcje
  • 40 g grzybów suszonych
  • 200 g grzybów mrożonych (borowików, podgrzybków)
  • około 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 2 czubate łyżki sera mascarpone lub 5 łyżek śmietanki 36%
Łazanki
  • 125 g mąki pszennej razowej lub zwykłej białej
  • 1 jajko i 1 małe żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia (lub na kilka godzin).
  • Grzyby mrożone rozmrozić, opłukać, dokładnie osuszyć. Wyłowić namoczone grzyby z wywaru (wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Włożyć namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
  • Zupę zmiksować razem z serem mascarpone lub śmietanką, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować.
  • Jeśli zupę będziemy podawać później, gorącą wlać do słoika i od razu zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez 3 dni.
  • Podawać np. z razowymi łazankami, skropioną oliwą truflową i posypaną świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Łazanki razowe
  • Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać żółtko i sól. Ręką wymieszać składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie).
  • Cienko rozwałkować i pokroić najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 – 3 cm kawałki. Zagotować dobrze osoloną wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
  • Ciasto można „zagniatać” mikserem (mieszadłem) oraz wałkować przykręcaną maszynką, początkowo na 1, później na 2, a na koniec na 5 poziomie. Można je przygotować wcześniej, po odpoczęciu, zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do zamrażarki.

Propozycja podania

zmielony kolorowy pieprz, opcjonalnie – oliwa o aromacie trufli

  • Zupa krem grzybowa
  • Zupa krem grzybowa
About the Author

Leave a Reply

*