default-logo

Zupa koperkowa z kurczakiem

Polecam tę pyszną i pożywną zupę dla wszystkich którzy kochają zupy, dla tych co za nimi nie przepadają zachęcam również, ponieważ jest ona pyszna i na pewno Wam posmakuje.

Bardzo aromatyczna i mega smakowita.

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam właśnie tę zupę.

Zupa koperkowa z kurczakiem.

Zupa koperkowa z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały młody seler
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 100 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • sól morska

Zupa koperkowa z kurczakiem

Przygotowanie zupy:

  • Posiekałam koperek, odłożyłam na bok.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
  • umyłam i obrałam warzywa, ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew w plasterki, pietruszkę i selera w słupki a pora w półplasterki.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle, dodałam pokrojone warzywa, podsmażałam 5 minut a potem dodałam mięso i smażyłam kolejne 5 minut.
  • Zalałam całość bulionem, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, sól i gotowałam 15 minut.
  • Śmietanę wymieszałam z wrzącą zupą i wlałam do garnka, zagotowałam.
  • Doprawiłam jeszcze do smaku solą, jeśli trzeba a na koniec wsypałam koperek, zagotowałam.

Zupa koperkowa z kurczakiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa koperkowa z kurczakiem
Maj, słońce, wiatr, dmuchawce…
About the Author

Leave a Reply

*