default-logo

Zupa koperkowa

poniedziałek, 4 lipca 2016

Zupa koperkowa

Nie wiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa.

Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni.

Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba.

Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu „gorący kubek” nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia.

Użyłam tutaj samych młodych warzyw i dzięki temu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna.

Polecam serdecznie.

Zupa koperkowa.

Zupa koperkowa

Składniki:

  • 2 duże młode ziemniaki
  • 1 mały młody seler
  • 1/2 korzenia młodej pietruszki
  • 3 młode marchewki
  • 1 mały młody por
  • 4 gałązki naci selera
  • 1 i 1/2 pęczka młodego koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1500  ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki

Zupa koperkowa

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa umyłam i obrałam.
  • Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchewkę w kostkę, selera w paseczki, pietruszkę w paseczki a natkę selera posiekałam, pora pokroiłam w plasterki.
  • Posiekałam również koperek.
  • Pokrojone warzywa zalałam wodą, dodałam sól i gotowałam aż zmiękły jakieś 15 minut.
  • Śmietankę wymieszałam z mąką i dolałam do garnka z zupą, zagotowałam.
  • Teraz dodałam posiekany koperek i seler i zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką.

Zupa koperkowa

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa koperkowa
Tak zachodziło nad polami
About the Author

Leave a Reply

*