Zupę na obiad podaję często, zupy lubimy bardzo.
A jak jest z moimi czytelnikami? lubią zupy? lubicie?
Składniki tej zupy przygotował dla Was i dla mnie Przemek.
Polecam serdecznie, jest pyszna.
Zupa kapuściano – paprykowa.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty białej
- 1 duży ziemniak
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek bulwy selera
- 1000 ml bulionu warzywnego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- szczypta ziela kocanki
- 1 łyżeczka ziela kozieradki
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 cm pora
- olej do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Cebulę, czosnek i pora drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce oleju.
- Ziemniaka obrałam i pokroiłam w kostkę, kapustę poszatkowałam.
- Paprykę pokroiłam w paski, marchewkę po obraniu pokroiłam w plasterki.
- Korzeń selera i pietruszki po obraniu pokroiłam w kostkę.
- Wszystkie warzywa oraz podsmażone cebulę, czosnek i por włożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości około 15 minut.
- Doprawiłam do smaku solą.
Smacznego.
Przepis Przemek.
„Podróże małe i duże”
Zachód słońca nad Bałtykiem |