default-logo

Zupa kapuściano – fasolowa

Jakże ta zupa była pyszna, polecam wszystkim i każdemu z osobna.

Super aromaty i konsystencja, chrupkość warzyw i łagodność kaszy, mniam.

Przypominam że w zakładkach na górze strony można znaleźć przepisy na wigilijny stół a także na Boże Narodzenie czyli dni świąteczne.

Zachęcam do korzystania z przepisów i dzielenia się zdjęciami Waszych potraw z moich pomysłów, będzie mi bardzo miło.

Zdjęcia przysyłajcie na maila.

A teraz pyszna zupa.

Kapuściano – fasolowa zupa.

Zupa kapuściano - fasolowa

Zupa kapuściano - fasolowa

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek selera bulwiastego
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • garść fioletowej fasolki typu Mamut
  • 1/2 dużego pora
  • 1500 ml wody
  • 1 kostka warzywna bio bez konserwantów
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • masło klarowane do smażenia

Zupa kapuściano - fasolowa

Przygotowanie zupy:

  • Warzywa umyłam i obrałam.
  • Marchew pokroiłam w plastry a pietruszkę, seler w zapałkę, pora w krążki a ziemniaki w dużą kostkę.
  • Kapustę poszatkowałam, usuwając z liści twarde nerwy – wystarczy ściąć nożem – a fasolkę połamałam na kawałki.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzałam 1 łyżkę masła klarowanego i podsmażyłam na nim najpierw pora, potem dodałam marchew, pietruszkę, selera a na końcu kapustę.
  • Smażyłam jakieś 5 minut a potem wszystkie warzywa zalałam wodą, włożyłam połamaną fasolę, całą chili, a także kostkę warzywną.
  • Gotowałam do miękkości warzyw.
  • Na patelni rozgrzałam smalec ze skwarkami i zasmażyłam na nim mąkę.
  • Wlałam zasmażkę do zupy, zagotowałam i wyłączyłam gaz.
  • Wsypałam do zupy kasze kuskus i odstawiłam pod przykryciem na kilka minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Zupa kapuściano - fasolowa

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*