default-logo

Zupa kapuściana z serowymi kluseczkami

Pyszna zupa na moim talerzu zagościła i Wam ją polecam.

Zupa jest aromatyczna, treściwa, idealna na obiad jako samodzielne danie.

Miłośnicy zup będą zachwyceni.

Zupa z kluseczkami.

Zupa kapuściana z serowymi kluseczkami

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 kabanosy
  • 2 łyżki posiekanej bazylii

Kluski:

  • 4 łyżki startych na tarce sucharków
  • 4 łyżki startego sera np. goudy
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 jajo
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa kapuściana z serowymi kluseczkami

Przygotowanie kluseczek:

  • Starty ser, utarte sucharki, bazylię jajo, sól i pieprz oraz mąkę dokładnie wymieszałam.
  • Wstawiłam miskę z ciastem do lodówki.
  • Potem wyjęłam ciasto z lodówki i łyżką nakładałam na wrzącą wodę nieduże kluseczki.
  • Gotowałam je 5 minut od momentu wypłynięcia.

Przygotowanie zupy:

  • Boczek pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Kabanosy pokroiłam  w plasterki.
  • Marchewkę pokroiłam w kostkę, poszatkowałam obie kapusty.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki a cebulę w piórka.
  • W dużym garnku podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam poszatkowaną kapustę, marchew i dalej smażyłam.
  • Wlałam bulion, dodałam podsmażony boczek i kabanosy, gotowałam 20 minut.
  • Potem dodałam gałkę, sól, pieprz i bazylię.
  • Podałam zupę na talerzu z kluseczkami.

Zupa kapuściana z serowymi kluseczkami

Smacznego.

Pomysł z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Zupa kapuściana z serowymi kluseczkami
Rzeka Grabia w Brzeskach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*