Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
0 Comment

120 4.78
kwestiasmaku
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
- Potrawy tradycyjne
- Szybki obiad
- Kuchnia polska
- Zupy
- Zupy polskie
- Kalafior
- Dla dzieci
Składniki
4 porcje
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g gęstej śmietany z kubka 18%
Przygotowanie
- Na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać je przez ok. 5 – 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwilę razem podsmażać (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodać mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku pod gorącą wodą.
- Zupę odstawić z ognia, dodać posiekany koperek i szczypiorek. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, później z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy cały czas mieszając. Podawać z pieczywem.
Zupa kalafiorowa