Dziś przedstawiam zupę z serii wygląda nieciekawie ale za to smakuje rewelacyjnie.
Wszystkie dania z zieloną czy brązową soczewicą wyglądają nieciekawie za to smak jest obłędny, dlatego zachęcam serdecznie do wypróbowania.
Do tego ta zupa ma wiele wartości odżywczych.
Zupa kalafiorowa z soczewicą.
Składniki:
- 1500 ml bulionu
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 mały kalafior
- 1 duża marchew
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 bulwy średniego selera
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie zupy:
- Najpierw obrałam marchew i pokroiłam w pół plasterki.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a selera po obraniu pokroiłam również w kostkę.
- Marchewkę, seler i ziemniaki włożyłam do garnka, zalałam bulionem, dodałam soczewicę i gotowałam 10 minut.
- Po tym czasie do garnka włożyłam podzielonego na różyczki kalafiora i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Łyżkę masła rozpuściłam na patelni i wsypałam mąkę, zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam zupę solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Morze – ukojenie |