default-logo

Zupa kalafiorowa z soczewicą

Dziś przedstawiam zupę z serii wygląda nieciekawie ale za to smakuje rewelacyjnie.

Wszystkie dania z zieloną czy brązową soczewicą wyglądają nieciekawie za to smak jest obłędny, dlatego zachęcam serdecznie do wypróbowania.

Do tego ta zupa ma wiele wartości odżywczych.

Zupa kalafiorowa z soczewicą.

Zupa kalafiorowa z soczewicą

Składniki:

  • 1500 ml bulionu
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 mały kalafior
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 bulwy średniego selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • sól morska
  • pieprz

Zupa kalafiorowa z soczewicą

Przygotowanie zupy:

  • Najpierw obrałam marchew i pokroiłam w pół plasterki.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a selera po obraniu pokroiłam również w kostkę.
  • Marchewkę, seler i ziemniaki włożyłam do garnka, zalałam bulionem, dodałam soczewicę i gotowałam 10 minut.
  • Po tym czasie do garnka włożyłam podzielonego na różyczki kalafiora i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Łyżkę masła rozpuściłam na patelni i wsypałam mąkę, zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam zupę solą i pieprzem do smaku.

Zupa kalafiorowa z soczewicą

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa kalafiorowa z soczewicą
Morze – ukojenie
About the Author

Leave a Reply

*