default-logo

Zupa kalafiorowa z ryżem

Zupa kalafiorowa z ryżem Kolejna – naprawdę pyszna – odsłona zupy kalafiorowej. O tej porze roku taka kalafiorowa smakuje chyba najlepiej 🙂 Ugotowana na indyku, z warzywami (ziemniakami, marchewką i pietruszką) oraz z dodatkiem ryżu. Delikatnie zabielana śmietaną i doprawiona świeżym koperkiem. Polecam nie tylko dla dzieci 😉 0

45 4.4

Zupa kalafiorowa z ryżem

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Ryż
  • Kurczak
  • Kalafior
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 3 łyżki ryżu
  • 2 litry wody
  • 2 skrzydła indyka lub 2 uda kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • plasterek korzenia selera
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4 łyżki śmietany do zupy 18%
  • przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie

Przygotowanie

  • Ryż wsypać do garnka, zalać wodą, dodać mięso i posolić. Zagotować na większym ogniu, następnie gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  • Wyjąć mięso z zupy. Do wywaru dodać resztę przypraw, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Włożyć też cebulę w całości, plaster selera i posiekanego kalafiora. Całość gotować przez ok. 20 minut.
  • W połowie tego czasu dodać do zupy pokrojone mięso, uprzednio oczyszczone ze skóry i kości.
  • Na koniec dodać do zupy posiekany koperek oraz zaprawić zupę śmietaną. Można posypać szczypiorkiem i podawać z pieczywem.

Wskazówki

Jeśli używamy kostek rosołowych np. ekologicznych, to możemy dodać ją do zupy jeśli wolimy bardziej wyraziste smaki.

  • Zupa kalafiorowa z ryżem Zupa kalafiorowa z ryżem
About the Author

Leave a Reply

*