Kalafior, pyszny i zdrowy, jedliście na surowo?
Jest pyszny i bardzo pożywny i ma całe pokłady tych dobrych dla organizmu rzeczy.
Dziś przedstawiam Wam nietypową zupę z kalafiorem ale jakże pyszną i aromatyczną.
Zapraszam serdecznie na zupę kalafiorową na cydrze.
Składniki:
- 25 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 500 g różyczek kalafiora
- 600 ml cydru wytrawnego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 125 ml mleka
- 125 ml śmietanki kremowej
- sól morska
- pieprz czarny
- świeży szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie zupy:
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- Marchew pokroiłam w plasterki.
- Rozgrzałam w rondlu masło i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
- Dusiłam pod przykryciem przez 5 minut.
- Potem dodałam do rondla marchew i kalafior, podlałam cydrem i zagotowałam.
- Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowałam pod przykryciem jakieś 40 minut aż warzywa zmiękły.
- Teraz zupę zmiksowałm na gładki krem.
- Do garnka dodałam mleko i śmietankę i podgrzałam.
- Podawałam w ciepłych talerzach posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem.
- Rada:
- Zamiast cydru można użyć po 200 ml białego wina, wody i soku jabłkowego.
Smacznego.
Przepis z książki „Zupy” Carole Clements