default-logo

Zupa kalafiorowa z cydrem

Kalafior, pyszny i zdrowy, jedliście na surowo?

Jest pyszny i bardzo pożywny i ma całe pokłady tych dobrych dla organizmu rzeczy.

Dziś przedstawiam Wam nietypową zupę z kalafiorem ale jakże pyszną i aromatyczną.

Zapraszam serdecznie na zupę kalafiorową na cydrze.

Zupa kalafiorowa z cydrem

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 600 ml cydru wytrawnego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietanki kremowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • świeży szczypiorek do dekoracji

Zupa kalafiorowa z cydrem

Przygotowanie zupy:

  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Marchew pokroiłam w plasterki.
  • Rozgrzałam w rondlu masło i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek.
  • Dusiłam pod przykryciem przez 5 minut.
  • Potem dodałam do rondla marchew i kalafior, podlałam cydrem i zagotowałam.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowałam pod przykryciem jakieś 40 minut aż warzywa zmiękły.
  • Teraz zupę zmiksowałm na gładki krem.
  • Do garnka dodałam mleko i śmietankę i podgrzałam.
  • Podawałam w ciepłych talerzach posypaną świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  • Rada:
  • Zamiast cydru można użyć po 200 ml białego wina, wody i soku jabłkowego.

Zupa kalafiorowa z cydrem

Smacznego.

Przepis z książki „Zupy” Carole Clements

About the Author

Leave a Reply

*