default-logo

Zupa jogurtowa po indyjsku

Soczewica zielona jaka jest zdrowa mówić nie trzeba natomiast jako materiał do zdjęć kolorystycznie fatalna.

Tym razem zieleń szpinaku nadaje jej głębi i zupa jest przepyszna a do tego bardzo aromatyczna.

Bardzo pożywna i bardzo zdrowa, zachęcam serdecznie do spróbowania znakomitej indyjskiej zupy.

Zupa jogurtowa po indyjsku.

Zupa jogurtowa po indyjsku

Zupa jogurtowa po indyjsku

Składniki:

  • 60 g masła klarowanego
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu kolendry
  • szczypta cynamonu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka drobniutko posiekanej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g posiekanego świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Zupa jogurtowa po indyjsku

Przygotowanie zupy:

  • Masło rozgrzałam w garnku z grubym dnem i smażyłam na nim posiekaną cebulę, chili, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki i kardamon.
  • Smażyłam przyprawy ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • Dodałam do garnka soczewicę i smażyłam jeszcze 5 minut.
  • Teraz do garnka wlałam gorący bulion warzywny, zagotowałam i pod przykryciem gotowałam około godziny.
  • Jak soczewica zmiękła dodałam do garnka posiekany szpinak i gotowałam kolejne 5 minut.

Zupa jogurtowa po indyjsku

  • Śmietanę wymieszałam z jogurtem i wlałam do zupy, dodałam posiekany czosnek.
  • Chwilę podgrzewałam ciągle mieszając a następnie doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Podałam jak widać na zdjęciach z podpłomykami.

Zupa jogurtowa po indyjsku

Smacznego.

Przepis kuchni indyjskiej.

About the Author

Leave a Reply

*