default-logo

Zupa jarzynowa z kiełbasą

poniedziałek, 5 marca 2018

Zupa jarzynowa z kiełbasą

Sycąca, pożywna zupa to jest zawsze obiad który uwielbiam.

Zupa w której jest sporo ciekawych składników, takie danie jednogarnkowe.

Polecam do wypróbowania, jeszcze za oknem zimno a taka zupa rozgrzeje i nasyci.

Lubicie zupy? kremy czy takie zwykłe w których jest mnóstwo składników?

Zupa jarzynowa z kiełbasą.

Zupa jarzynowa z kiełbasą

Składniki:

  • 300 g mortadeli
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 250 g pasternaku
  • 4 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średni por
  • 500 g topinamburu
  • 1800 – 2000 ml wody
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki domowej jarzynki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Zupa jarzynowa z kiełbasą

Przygotowanie zupy:

  • Umyłam wszystkie warzywa.
  • Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym smalcu.
  • Potem dodałam na patelnię pokrojonego w plasterki pora i jeszcze chwilę smażyłam.
  • Marchew i pasternak starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Topinambur i ziemniaki po obraniu pokroiłam w dużą kostkę.
  • Przełożyłam do garnka warzywa, dodałam zawartość patelni, a także wszystkie przyprawy, wsypałam łyżeczkę soli na początek, wlałam wodę i zagotowałam.
  • Gotowałam zupę 20 minut aż topinambur zmiękł, bo z całej zupy to on jest najtwardszy.
  • Doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba, zmiksowałam trochę tak aby zupa była zawiesista.
  • Dwa, trzy razy ruszyłam blenderem.
  • Na koniec wsypałam zioła i zupa gotowa.

Zupa jarzynowa z kiełbasą

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Zupa jarzynowa z kiełbasą
Na molo w Augustowie
About the Author

Leave a Reply

*