Zupa jarzynowa z kalafiorem
Zupa jarzynowa z kalafiorem to szybka i prosta propozycja na zupę warzywną na bulionie warzywnym. Bez dodatku mięsa, zabielona śmietaną lub śmietanką 30 %. To zupa, którą lubią dzieci i dorośli, przygotujesz ją przez cały rok ze świeżych lub mrożonych warzyw. Polecam przepis 😉
Zupa jarzynowa z kalafiorem
SKŁADNIKI:
- 6 szklanek bulionu
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/3 selera
- 1 mała cebulka
- 6 niedużych różyczek kalafiora
- garść fasolki szparagowej zielonej (lub żółtej – jak wolisz)
- 2 lekko czubate łyżeczki śmietany 18 % lub 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka masła
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- do podania posiekany koperek
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalafior i fasolka były u mnie mrożone. Możesz je wcześniej podsmażyć na łyżce masła i dodać do gotującej się zupy.
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, odcinam końcówki z pietruszki i marchewki. Selera kroję na pół. Cebulę obieram, przekrawam na pół i opalam na gazie, suchej patelni lub w piekarniku.
Do garnka o pojemności ok. 3 l układam warzywa razem z opalonymi połówkami cebuli (oprócz fasolki i kalafiora), wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zagotowuję i zmniejszam gaz. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw – marchewki, pietruszki i selera. Dodaję mrożone warzywa i łyżeczkę masła, zmniejszam palnik i gotuję na średnim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości wszystkich warzyw.
Na końcu zabielam zupę śmietaną – w tym celu ją hartuję – wlewam do szklanki gorącą zupę i rozprowadzam w niej 2 łyżeczki śmietany. Wlewam ostrożnie do zupy, mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zupę podaję udekorowaną posiekanym świeżym koperkiem.
Smacznego 🙂