default-logo

Zupa jagodowa

Trochę odsapniemy od grilla bo teraz proponuje Wam zupę jagodową.

W czyim domu w dzieciństwie babcia czy mama gotowała zupy owocowe?

Moja i babcia i mama gotowały zupę jagodową oraz wiśniową.

Mnie osobiście bardziej smakowała jagodowa.

A jako że jagód w tym roku dużo, jeszcze w sobotę zbierałam, to i zupę proponuję.

Zupa z jagód.

Zupa jagodowa

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 1000 ml wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • makaron rurki w ilości – wedle zgłodniałych brzuchów

Zupa jagodowa

Przygotowanie zupy:

  • Makaron ugotować al’dente.
  • Jagody zalać wodą i zagotować.
  • Dodać cukier i chwilę gotować.
  • Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaprawić zupę.
  • Aby śmietana się nie zważyła najpierw dodaję zupę do śmietany a potem na odwrót.
  • Zupę zagotować i podawać na talerzach z makaronem.

Zupa jagodowa

Smacznego.

Przepis rodzinny.

About the Author

Leave a Reply

*