Trochę odsapniemy od grilla bo teraz proponuje Wam zupę jagodową.
W czyim domu w dzieciństwie babcia czy mama gotowała zupy owocowe?
Moja i babcia i mama gotowały zupę jagodową oraz wiśniową.
Mnie osobiście bardziej smakowała jagodowa.
A jako że jagód w tym roku dużo, jeszcze w sobotę zbierałam, to i zupę proponuję.
Zupa z jagód.
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1000 ml wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- makaron rurki w ilości – wedle zgłodniałych brzuchów
Przygotowanie zupy:
- Makaron ugotować al’dente.
- Jagody zalać wodą i zagotować.
- Dodać cukier i chwilę gotować.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaprawić zupę.
- Aby śmietana się nie zważyła najpierw dodaję zupę do śmietany a potem na odwrót.
- Zupę zagotować i podawać na talerzach z makaronem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.