default-logo

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką i chorizo

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką i chorizo Póki pogoda nas jeszcze nie rozpieszcza a na chłodniki z nowalijek jest za wcześnie, warto sięgnąć po klasyki – np. gulaszową. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad polecam tę właśnie lekko pikantną zupę. Z pewnością wiele z Was ma własny na nią przepis, ja gotuję ją z dodatkiem hiszpańskiej kiełbaski chorizo (podsmażonej), chudej cielęciny (lub wołowiny), pieczonej papryki, ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej. Dodaję przyprawy: paprykę w proszku, kurkumę oraz tymianek. Zupa nabiera smaku w miarę upływu czasu, można ją więc spokojnie przygotować dzień wcześniej. Lubi odgrzewanie i podgrzewanie – wówczas staje się jeszcze lepsza. Smacznego 🙂 Jeśli jesteście zwolennikami tradycyjnego smaku zupy gulaszowej to zobaczcie też przepis na klasyczną gulaszową na łopatce wieprzowej. 0

14 4.64

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką i chorizo

z kaszą jęczmienną

  • Zupy
  • Kasza jęczmienna
  • Wołowina
  • Cielęcina
  • Papryka
chorizo

Składniki

6 porcji
  • 100 g chorizo
  • 250 g mięsa gulaszowego (cielęcego lub wołowego lub wieprzowina)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 1 duża, upieczona papryka*
  • włoszczyzna: 2 – 3 ziemniaki, mała marchewka i pietruszka, 1 ząbek czosnku, mała cebula nieobrana, gałązka natki, kawałek pora
  • 50 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie

  • Do średniego garnka z grubym dnem włożyć pokrojone na plasterki chorizo, mieszając co chwilę zrumienić z dwóch stron (około 2 minuty), wyjąć na talerz pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz.
  • Na wytopionym w garnku tłuszczu obsmażyć dokładnie mięso pokrojone w małą kostkę.
  • Wlać wino i gotować do czasu aż całe wyparuje.
  • Dodać przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, kurkumę, tymianek.
  • Po chwili dodać 2 szklanki bulionu lub wody. Po zagotowaniu gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie.
  • W międzyczasie upiec paprykę* oraz przygotować resztę warzyw: ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  • Do wywaru mięsnego dodać resztę bulionu lub wody, zagotować, dodać paprykę wraz z sokiem oraz warzywa: ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, natkę i pora.
  • Dodać kaszę jęczmienną oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. Doprawić solą do smaku.
  • Gotować przez ok. 30 – 45 minut do czasu aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
  • Wyjąć cebulę, natkę, listek, pietruszkę. Włożyć plasterki chorizo.

Wskazówki

* rozgrzać mocno grill w piekarniku (lub 230 stopni), na kratce położyć paprykę i piec 10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. Po upieczeniu od razu włożyć paprykę do woreczka. Po 10 minutach obrać paprykę ze skórki, miąższ pokroić zachowując sok jaki wyciekł z papryki.

  • Zupa gulaszowa z pieczoną papryką i chorizo
  • Zupa gulaszowa z pieczoną papryką
About the Author

Leave a Reply

*