Zupa grzybowa
0 Comment

51 4.57
kwestiasmaku
Zupa grzybowa
z ziemniakami i natką pietruszki
- Zupy
- Zupy polskie
- Grzyby
- Borowiki
- Kurki
- Pieczarki
- Wegetariańskie
- Wigilia i Święta
Szybka do ugotowania i najprostsza zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaków. Zabielana śmietaną, z natką pietruszki. Poza sezonem na świeże grzyby można użyć grzybów mrożonych lub pieczarek.
Składniki
4 porcje
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 mała cebula
- 5 zimniaków (1/2 kg)
- 300 g grzybów (borowiki, kurki)
- szczypta suszonego oregano
- 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g śmietany 18%
Przygotowanie
- W garnku na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
- Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz suszone oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem.
Propozycja podania
domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką
Zupa grzybowa