default-logo

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziemniakami

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziemniakami Z suszonych grzybów: borowików bądź podgrzybków. Z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę ziemniaków i marchewki, doprawiona tymiankiem lub koperkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pyszna, aromatyczna i delikatna! Najlepsza z dodatkiem śmietany. Bardzo ją polecam, bo jest naprawdę smakowita, zupa dla całej rodziny. Przygotowuję ją zazwyczaj z grzybów suszonych, dlatego zupa ta staje się dla mnie możliwą do ugotowania praktycznie przez cały rok. Można oczywiście użyć świeżych grzybów prosto z lasu czy ewentualnie grzybów mrożonych. Grzyby suszone mają tą zaletę, że są bardziej aromatyczne, pachnące i dają głębszy i intensywniejszy smak potrawom. Grzybową można podawać z pieczywem. Do zupy można też dodać odrobinę drobnego makaronu. 0

13 4.46

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z ziemniakami

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Grzyby
  • Borowiki
  • Wigilia i Święta

Składniki

4 porcje
  • 25 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżka masła
  • 2 litry bulionu
  • 1 mała pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie

  • Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowywanie zupy, włożyć grzyby do garnuszka, zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia.
  • Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na patelni na maśle podsmażyć posolone grzyby (ok. 5 minut, co chwilę mieszając). Odstawić z ognia.
  • W większym garnku na zupę, na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki, całą pietruszkę oraz ziele angielskie i listek laurowy. Gotować przez 5 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez 5 minut. Dodać grzyby z patelni wraz z wodą z moczenia, zagotować i gotować przez 15 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Śmietanę 18% i 30% wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, stopniowo dodawać do zupy ciągle mieszając. Do zupy dodać posiekany koperek i całość delikatnie podgrzać.
  • Zupa grzybowa z ziemniakami Na zdjęciu zupa przed zabieleniem.
About the Author

Leave a Reply

*