default-logo

Zupa grzybowa z rybą na parze

Zupa grzybowa z rybą na parze Zupa ze świeżych grzybów (boczniaków i mrożonych podgrzybków) zrobiona na styl japoński – z dodatkiem sosu sojowego. Podawana z filetem ryby ugotowanym na parze oraz ryżem. Taką grzybową mogę z czystym sumieniem polecić na świąteczną kolację. Przygotujecie ją w krótkim czasie i będzie wyglądała na bardziej skomplikowaną do zrobienia niż jest w rzeczywistości 🙂 Zupę można przygotować z dowolnych grzybów mrożonych (kurek, borowików, podgrzybków), można do niej też dodać grzybów suszonych. Warto pomyśleć o wykorzystaniu w świątecznym menu grzybów mrożonych – obok tych suszonych – są bowiem do kupienia w bardzo dobrych cenach. Polecam też inne zupy grzybowe: tradycyjny barszcz grzybowy z uszkami, zupa krem grzybowa, grzybowa jak u babci (do zrobienia również z mrożonych grzybów). Ale jeśli chcecie wprowadzić odrobinę nowoczesności do tradycyjnych dań świątecznych, spróbujcie właśnie tej 🙂 0

7 3

Zupa grzybowa z rybą na parze

Grzybowa trochę inaczej 🙂

  • Kuchnia japońska
  • Zupy
  • Zupy rybne
  • Grzyby
  • Borowiki
  • Boczniaki
  • Dorsz
  • Na parze
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta

Oryginalna zupa grzybowa, doprawiana sosem sojowym i podawana z gotowanym na parze dorszem oraz ryżem.

Składniki

4 porcje
  • 4 kawałki dobrej jakości filetów z ryby (np. dorsz, ale może być morszczuk i sandacz)
  • sól, pieprz, oliwa
Grzyby:
  • 200 g mrożonych podgrzybków lub borowików
  • 200 g boczniaków
  • 3 łyżki tłuszczu (np. oliwy, masła klarowanego)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • szczypta soli
Bulion:
  • 4 szklanki wody
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 1 szklanka sake lub białego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
Dodatki:
  • szczypiorek, ugotowany ryż (np. taki jak do sushi)

Przygotowanie

  • Bulion: do garnka wlać wodę, sos sojowy, sake, dodać cukier, pokrojony na cienkie plasterki czosnek, posiekaną na piórka cebulę, pieprz syczuański, paprykę w proszku. Zagotować, gotować jeszcze przez 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie odstawić na 10 minut.
  • Grzyby mrożone rozmrozić, najszybciej pod ciepłą wodą. Osuszyć i pokroić na kawałki. Boczniaki opłukać, osuszyć i również pokroić. Na patelni podgrzać tłuszcz, dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Zrumienić na umiarkowanym ogniu. Dodać boczniaki i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu. Boczniaki powinny zmięknąć i wypuścić nieco soku. Dodać grzyby mrożone, dodać szczyptę soli i smażyć, a w zasadzie dusić dalej przez około 5 – 7 minut aż grzyby będą miękkie. Powinny wytworzyć gęsty sos, nie smażyć się, nie rumienić, tylko dusić. Na koniec do grzybów wlać bulion (przez sitko, zachować cebulkę do dekoracji) i razem zagotować.
  • Ryba: Filety z ryby rozmrozić, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ugotować na parze. Można też rybę oprószyć mąką i usmażyć na patelni na oliwie.
  • Zupę podgrzać przed podaniem, nałożyć do głębokich talerzy, na środku położyć rybę, udekorować cebulką z bulionu i posypać szczypiorkiem, podawać z ryżem.

Wskazówki

Zupa będzie ciemna jeśli użyjemy podgrzybków, jaśniejsza jeśli będziemy mieć borowiki.

  • Zupa grzybowa z dorszem
About the Author

Leave a Reply

*