default-logo

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa, mam jej wiele wersji i wszystkie pyszne ale z pęczakiem jeszcze nie zajadaliśmy.

Taki pomysł zaświtał w mojej głowie i okazał się trafiony i pyszny.

Mam jeszcze sporo grzybów suszonych i trzeba je wykorzystać bo niedługo sezon na świeże grzyby i pomysłów moc a teraz wykorzystuję suszone.

Zupa grzybowa jest do tego najlepsza.

Polecam serdecznie jeśli macie jeszcze suszone grzyby koniecznie wykorzystajcie je do zupy z pęczakiem.

Zupa grzybowa z pęczakiem.

Zupa grzybowa z pęczakiem

Składniki:

  • garść grzybów suszonych
  • garść grzybów świeżych – miałam mrożone podgrzybki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 10 cm białej części pora
  • szczypta nitek chili
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 gałązka bazylii cytrynowej
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa grzybowa z pęczakiem

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby suszone zalałam zimną wodą dzień przed gotowaniem na noc.
  • Grzyby świeże pokroiłam w paski.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju, dodałam grzyby i dusiłam jakieś 8 minut.
  • Pęczak ugotowałam w osolonej wodzie al’dente.
  • Namoczone grzyby odcedziłam i zalałam wodą, dodałam obrane warzywa, seler, pietruszkę, por, marchewkę, gałązkę bazylii oraz nitki chili i gotowałam do miękkości jakieś 20 minut.
  • Po ugotowaniu marchewkę rozgniotłam widelcem i włożyłam z powrotem do zupy.
  • Ugotowane grzyby pokroiłam w paseczki i również wylądowały w zupie.
  • Zupę doprawiłam solą i pieprzem.
  • Na koniec do garnka włożyłam ugotowany pęczak, wymieszałam i rozlałam na talerze, na środku każdego talerza umieściłam porcję usmażonych grzybów świeżych.

Zupa grzybowa z pęczakiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa grzybowa z pęczakiem
Borowik brunatny
About the Author

Leave a Reply

*