default-logo

Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem Obiecałam, że będą grzyby… więc są! Zupa z grzybów leśnych, świeżych borowików i podgrzybków, zbieranych wspólnymi, rodzinnymi siłami. Może dlatego była taka smaczna 😉 Zabielana śmietaną i podawana koniecznie z makaronem: łazanki, kokardki, ale nawet tagiatelle bardzo dobrze wypadło z tą gęstą i aromatyczną zupą grzybową. Klasyczna, tradycyjna, bardzo polska i sycąca. Sprawdzi się na rodzinny obiad. 0

29 4.52

Zupa grzybowa z makaronem

Ze świeżych lub mrożonych grzybów

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Grzyby
  • Dania wigilijne

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych lub mrożonych grzybów, z makaronem.

Składniki

4 porcje
  • 600 g grzybów (borowików lub mieszanych borowików i podgrzybków) świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1,5 litra gorącego bulionu np. jarzynowego, drobiowego, wołowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać bulion i zagotować. Gotować przez około 10 – 15 minut na małym ogniu. Dodać ubitą (spienioną) śmietankę kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Doprawić odrobiną soku z cytryny i podawać z makaronem.

Propozycja podania

makaron np. łazanki, kokardki

  • Zupa grzybowa z makaronem Zupa grzybowa z makaronem
  • Zupa grzybowa z makaronem Zupa grzybowa z makaronem
About the Author

Leave a Reply

*