default-logo

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Teraz czas na zupę grzybową.

Wyciągam ostatnie zapasy grzybów bo za długo nie mogą leżeć zamrożone i teraz mam jesień na talerzu.

Jeśli tylko mroziliście grzyby to zachęcam do gotowania.

Można też kupić mrożone podgrzybki, są pyszne.

Zapraszam na jesienną zupę z rozgrzewającym chili.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 300 g podgrzybków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1500 ml bulionu grzybowego
  • 1 papryczka chili
  • 10 cm kawałek pora
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia grzybów
  • 200 g makaronu świderki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 1 łyżka suszu z kani

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Przygotowanie zupy:

  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Warzywa obrałam, marchewkę pokroiłam na kawałki, resztę warzyw w całości.
  • Warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem grzybowym i gotowałam do miękkości.
  • Grzyby umyłam na sicie i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
  • Przełożyłam do garnka z warzywami, dodałam gałązki rozmarynu oraz całą papryczkę chili, a także susz z opieniek i kani.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Z bulionu wyłowiłam pietruszkę, selera, pora, kapustę oraz gałązki rozmarynu.
  • Mąkę rozmieszałam ze śmietaną i wlałam do gotującej zupy.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę podałam z makaronem świderki.

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*