default-logo

Zupa grzybowa na zakwasie

niedziela, 27 grudnia 2015

Zupa grzybowa na zakwasie

Zupa grzybowa u mnie na wigilijnym stole gości na zmianę z barszczem czerwonym.

Tym razem dodałam do niej zakwasu żytniego i efekt był znakomity, popróbujcie sami.

Zapraszam serdecznie na inna wersję zupy grzybowej, pysznej.

Zupa grzybowa na zakwasie.

Zupa grzybowa na zakwasie

Zupa grzybowa na zakwasie

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych mieszanych świeżych lub mrożonych
  • 1500 ml bulionu grzybowego
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 – 5 łyżek świeżego tymianku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz
  • ulubiony makaron – miałam kolanka – świderki

Zupa grzybowa na zakwasie


Zupa grzybowa na zakwasie

Przygotowanie zupy:

  • Cebulkę pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na oleju, dodałam na patelnię oczyszczone grzyby.
  • Podsmażałam grzyby 5 minut, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
  • Wlałam do garnka śmietankę oraz rozprowadzony wodą zakwas i chwilę jeszcze gotowałam, dodałam sól, pieprz oraz listki tymianku.
  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Podałam zupę z makaronem.

Zupa grzybowa na zakwasie

Smacznego. 

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa grzybowa na zakwasie
Jastrzębia Góra woj. pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*