default-logo

Zupa grzybowa „działkowca”

Zupa grzybowa "działkowca" Najprostsza do przygotowania zupa grzybowa dla grzybiarzy — do ugotowania jeszcze na działce lub od razu po przyjeździe do domu po udanym grzybobraniu 🙂 Można do niej wykorzystać różne, mieszane grzyby, które np. nie nadają się na suszenie. Mogą to być np. podgrzybki, maślaki, kurki. Do zupy dodajemy też warzywa (marchewkę, ziemniaki, selera naciowego), pod koniec — w gotowej już zupie — gotujemy lane kluseczki z dodatkiem tartego sera. Całość podajemy z natką pietruszki i bagietką. Zupę ugotowałam na domowym bulionie drobiowym, polecam wykorzystać do niego wszelkiego rodzaju kawałki mięsa z kostkami (np. korpus, skrzydła, udka). Można też użyć rosołu lub innego uniwersalnego bulionu. Już dziś gotuję kolejną zupę grzybową, ale w zupełnie innym klimacie. Podpowiem tylko, że będzie ona ugotowana na wywarze z kaczki i inspirowana kuchnią azjatycką 🙂 0

15 4.47

Zupa grzybowa „działkowca”

Z grzybów leśnych, z warzywami

  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Seler naciowy
  • Grzyby

Składniki

2 – 4 porcje
  • 600 g grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych, np. podgrzybków, borowików, maślaków, kurek)
  • około 2 litrów bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 18%
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  • Grzyby opłukać pojedynczo pod bieżącą zimną wodą, osuszyć na ręczniku, pokroić na kawałki. Przygotować bulion z kurczaka. W dużym garnku roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy, dodać grzyby i smażyć je na większym ogniu mieszając przez około 5 minut, doprawić solą i pieprzem, wyjąć z garnka. Do garnka włożyć drugą łyżkę masła i zeszklić cebulkę, pod koniec dodając czosnek.
  • Dodać pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i całą pietruszkę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodać selera naciowego, tymianek, a po minucie wlać wino (jeśli używamy) i wygotować w całości. Gdy warzywa będą już obsmażone dodać odłożone grzyby, wlać gorący bulion (w takiej ilości jaką konsystencję ma mieć nasza zupa) i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut.
  • W misce wymieszać śmietankę kremówkę z 1/4 szklanki chłodnej wody, sos sojowy, następnie wlewać po łyżce zupę (około 10 łyżek), jednocześnie mieszając. Przelać wszystko do garnka z zupą i odstawić z ognia, podawać z natką pietruszki i ciepłą czosnkową bagietką. Zupę spróbować i doprawić w razie konieczności solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Propozycja podania

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • bagietka czosnkowa
  • lane kluski z dodatkiem tartego sera: 2 jajka / 2 pełne łyżki mąki / 1/3 szklanki startego żółtego sera

Do garnuszka wbić jajka, doprawić solą, dodać mąkę i roztrzepać widelcem (około 1-2 minuty), dodać starty ser i wymieszać. Na gotującą się zupę wylewać ciasto cieniutkim strumieniem lub kłaść je łyżeczką. Po zagotowaniu i wypłynięciu klusek na powierzchnię odstawić garnek z ognia.

  • Zupa grzybowa
  • Zupa grzybowa
About the Author

Leave a Reply

*