default-logo

Zupa grochowa

poniedziałek, 28 września 2015

Zupa grochowa

Dni coraz krótsze i chłodniejsze i dlatego coraz częściej syte zupy goszczą na naszych stołach.

Zupę grochową, każdy pamięta inaczej zależy od rejonu kraju.

Dziś zapraszam na moją wersję, może posmakuje.

Zupa grochowa.

Zupa grochowa

Składniki:

  • 1 szklanka namoczonego grochu żółtego, połówek
  • 300 – 500 g wędzonego boczku
  • 1 posiekana cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • ok. 2000 ml wody
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól do smaku

Zupa grochowa

Przygotowanie zupy:

  • Groch moczyłam 2 godziny w zimnej wodzie.
  • Warzywa obrałam a boczek pokroiłam w grubą kostkę.
  • Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Włożyłam warzywa do garnka, włożyłam pokrojony boczek a także namoczony groch i zalałam wodą.
  • Gotowałam około 15 minut.
  • Cebulę i pora pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie oleju, przełożyłam do zupy.
  • Gotowałam teraz do miękkości grochu.
  • Na koniec doprawiłam solą i świeżo roztartym suszonym majerankiem.

Zupa grochowa

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa grochowa
Wiatr w żagle
About the Author

Leave a Reply

*