default-logo

Zupa grochowa przecierana

Zupa grochowa przecierana Parę sprawdzonych przepisów rodziców. Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m.in. sałatkę jarzynową, tymbaliki drobiowe, rybę po grecku, kutię, pieczoną szynkę, galaretę (zimne nóżki), śledzie, łazanki z kapustą i grzybami oraz gotowany schab. A na deser ciasto – kostka alpejska 🙂 Kolejne przepisy rodziców będę już dodawała do nowego wpisu, U mamy część 2. 0

8 3.25

Zupa grochowa przecierana

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Groch

Tradycyjna polska zupa krem grochowa „grochówka”, podawana z grzankami z chleba na zakwasie.

Składniki

  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 kg żółtego grochu łupanego w połówkach
  • kawałek chudego, wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie, suszony majeranek

Przygotowanie

  • W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę wraz pokrojonymi żeberkami wieprzowymi. Zszumować i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
  • Do zupy dodać obraną pietruszkę, obraną cebulę oraz opłukany groch. Dodać boczek i gotować od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do zupy. Dodać obraną marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw przez około 30 minut.
  • Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością majeranku (ok. 2 łyżek). Zupę można zmiksować (po wyjęciu mięsa), ale można też pozostawić bez miksowania.
  • Podawać gorącą, z grzankami, posypaną natką pietruszki i dodatkowym majerankiem.

Propozycja podania

natka pietruszki / grzanki

Wskazówki

Jak zrobić grzanki: chleb pokroić w kosteczkę i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach, kilkakrotnie mieszając.

  • Zupa grochowa
About the Author

Leave a Reply

*