default-logo

Zupa grochowa „grochówka” na wędzonych żeberkach

Zupa grochowa "grochówka" na wędzonych żeberkach Znacie już moją tradycyjną grochówkę z dodatkiem boczku wędzonego? Tym razem zupę ugotowałam z dodatkiem wędzonych żeberek (mogą być też kości, które o wiele łatwiej dostać). Dzięki temu mamy w zupie odpowiedni smak ale i pyszne mięso (osobiście wolę od kiełbasy). Sycąca i treściwa, można dodatkowo podawać z pieczywem. 0

24 4.63

Zupa grochowa „grochówka” na wędzonych żeberkach

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Wieprzowina
  • Groch

Składniki

6 porcji
  • 1 szklanka żółtego grochu łuskanego połówki
  • 700 g żeberek wędzonych lub wędzonych kości wieprzowych
  • 2 litry bulionu (np. domowego wieprzowego) lub z kostki
  • 1 marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Przygotować bulion, przecedzić.
  • Do gotującego się bulionu włożyć odcedzony, namoczony groch i zagotować. Dodać żeberka lub kości wędzone podzielone na 4 mniejsze części. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować przez około pół godziny do miękkości warzyw (gotowanie można wydłużyć jeśli chcemy aby ziemniaki zaczęły się rozpadać. Na 10 minut przed końcem dodać majeranek oraz połówkę ząbka czosnku (w całości).
  • Zupa z czasem będzie gęstniała. Można zamknąć na gorąco w słoiki i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
  • Zupa grochowa na wędzonych żeberkach Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
About the Author

Leave a Reply

*