default-logo

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa Do tej pory nie było na Kwestii Smaku przepisu na polską zupę fasolową, a przecież to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach 🙂 Popularna głównie w okresie zimowym, rozgrzewająca i sycąca, z dużą zawartością warzyw. Idealna do odgrzewania w kolejnych dniach. Fasolową gotuję na wywarze z żeberek, dodaję podsmażony boczek, a jeśli uda mi się dostać to również wędzone żeberka – naprawdę nieźle sprawdzają się w takich zupach 😉 0

61 4.57

Zupa fasolowa

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Fasola

Składniki

6 porcji
  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1/2 pęczka włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera)
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej namoczyć fasolę: wsypać do garnka, zalać zimną wodą w ilości około 1 litra i odstawić na całą noc do napęcznienia.
  • Następnego dnia odcedzić fasolę. Do dużego garnka włożyć pokrojone na 2 – 3 kawałki żeberka, wlać 2,5 litra wody, dodać fasolę oraz łyżeczkę soli. Zagotować, zszumować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
  • Dodać 1 obraną marchewkę (drugą obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odłożyć na później), obraną pietruszkę, kawałek korzenia selera oraz ziela angielskie i listek laurowy. Gotować przez 15 minut.
  • Odkroić skórkę z boczku, wykroić białe chrząstki, pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć do garnka z wywarem wypłukując patelnię częścią wywaru.
  • Do zupy dodać odłożoną startą marchewkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Gotować 10 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do zupy. Gotować przez 1/2 godziny. Na koniec dodać majeranek i chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.
  • Zupa fasolowa Zupa fasolowa
About the Author

Leave a Reply

*