default-logo

Zupa dyniowo – pomidorowa z pomidorowymi grzankami

Pomidorów o tej porze roku mnóstwo w różnych gatunkach i kolorach.

Dynię piżmową zakupicie np. w Tesco i pyszna zupa trafi na Wasze talerze.

Do zupy zrobiłam grzanki z chleba pomidorowego, przepis tutaj [ klik ]

Polecam gorąco.

Zupa z dyni i pomidorów.

Zupa dyniowo - pomidorowa z pomidorowymi grzankami

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 1 dynia piżmowa ok. 1000 g po upieczeniu 800 g pure
  • 4 łyżki białego wina
  • 1000 ml soku pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • chleb pomidorowy na grzanki

Zupa dyniowo - pomidorowa z pomidorowymi grzankami

Przygotowanie zupy:

  • Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki.
  • Naczynie żaroodporne polałam oliwą i ułożyłam na niej kawałki dyni.
  • Piekłam dynię w 190 C przez 45 minut.
  • Po wystudzeniu zrobiłam z dyni puree rozgniatając kawałki widelcem.
  • 2 łyżki oliwy rozgrzałam na patelni i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  • Do garnka wlałam sok pomidorowy, dodałam podsmażoną cebulę z czosnkiem, puree z dyni i zagotowałam.
  • Gotowałam jakieś 15 minut aby smaki się wymieszały ze sobą po czym zmiksowałam zupę na krem.
  • Teraz dodałam wino wymieszane ze śmietanką i powoli wlewałam do zupy ciągle mieszając.
  • Doprawiłam zupę do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Z chleba pomidorowego zrobiłam grzanki podsmażając go na suchej patelni.
  • Na każdym talerzu umieściłam połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej.

Zupa dyniowo - pomidorowa z pomidorowymi grzankami

Smacznego.

Przepis z książki „Zupy” Carole Clements

About the Author

Leave a Reply

*