default-logo

Zupa dyniowo – pomidorowa z fasolką szparagową

Taka pyszna zupa dziś na stole mym wylądowała.

Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła.

Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam.

Dodatek fasolki tylko podkręca smak, dodajcie świeżą bądź mrożoną.

Dyniowo – pomidorowa zupa.

Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową


Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową



Składniki:

  • 500 g obranej dyni piżmowej
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 średnia marchew
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cukru
  • 600 ml wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy bosforskiej
  • sól morska do smaku
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju


Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową

Przygotowanie zupy:

  • Marchew, pietruszkę, selera umyłam, obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Dynię obrałam ze skóry i również starłam na tarce o grubych oczkach.
  • W dużym garnku podsmażyłam na rozgrzanym oleju warzywa, dodałam przekrojone na połówki pomidory wraz ze skórką.
  • Smażyłam dopóki się nie rozpróżyły.
  • Dodałam teraz wszystkie przyprawy, smażyłam jeszcze minutę.
  • Całość zalałam wodą, dodałam sól i gotowałam 15 minut.
  • Zmiksowałam warzywa na gęstą zupę krem.
  • Doprawiłam jeszcze jeśli trzeba.
  • Fasolkę ugotowałam i podałam do zupy.

Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową
Sztutowo

W pewien wrześniowy, pochmurny i dżdżysty poranek droga zawiodła nas nad morze w Sztutowie.

Takie widoki zastaliśmy.

Dla mnie morze jest piękne o każdej porze roku.

About the Author

Leave a Reply

*