default-logo

Zupa dyniowo-paprykowa

Zupa dyniowo-paprykowa Gdy na dworze coraz chłodniej świetnym pomysłem na coś lekkiego i zdrowego jest talerz rozgrzewającej zupy. Gdy jej przygotowanie poprzedza pieczenie warzyw w piekarniku, możemy być pewni, że rozgrzejemy się podwójnie 🙂 Znacie już zupę z pieczonej dyni i pieczonych pomidorów. Dzisiaj kolejna propozycja w podobnym stylu, zupa z pieczonej dyni i pieczonej papryki. Doprawiona tymiankiem i podawana z serem feta. Zupę możecie podać w wydrążonej, upieczonej połówce dyni (małą dynię można potraktować jako talerz, dużą jako wazę). Zostawiam to Waszej inwencji, pamiętajcie jedynie aby nie obkroić boków „talerza” czy „wazy” zbyt cienko 😉 A na weekend koniecznie upieczcie własne bagietki… 🙂 0

39 4.79

Zupa dyniowo-paprykowa

Z pieczonej dyni i papryki, podawana z fetą i tymiankiem.

  • Zupy
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Dynia
  • Papryka
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
ser feta
tymianek

Składniki

  • 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie

  • Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
  • Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
  • Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine.

Propozycja podania

Ser feta, oliwa extra vergine, listki świeżego tymianku, płatki chili, kawałek pieczonej papryki.

  • Zupa dyniowo-paprykowa
About the Author

Leave a Reply

*