default-logo

Zupa dyniowa z zacierkami

Dostałam już po raz drugi olbrzymia dynię do wykorzystania.

Dań powstało z dyni bez liku i po kolei podzielę się z Wami moimi pomysłami.

Danie dołączam do Akcji Marty na Durszlaku Tęcza Smaków 2 i będzie to danie w kolorze żółtym.

Ta zupa to wspomnienie mojej babci.

Często gotowała mi taką dyniową z zacierkami a ja pamiętam jak sama urywałam kawałki ciasta i wrzucałam do zupy.

Czasami te kawałki zjadałam na surowo tak samo jak i ciasto makaronowe a potem bolał brzuszek ale wtedy to już orzech w spirytusie na łyżce cukru pomagał na pewno hi hi.

A teraz zapraszam na pyszna zupę.

Dyniowa z zacierkami.

Zupa dyniowa z zacierkami

Zupa dyniowa z zacierkami

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 750 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Zacierki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki wody

Zupa dyniowa z zacierkami


Zupa dyniowa z zacierkami

Przygotowanie zupy:

  • Dynię obrać i pokroić w kostkę a następnie pod przykryciem z 2 łyżkami wody ugotować ja do miękkości.
  • Następnie dynię zmiksować na gładki mus.
  • Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Z podanych składników zagnieść ciasto na zacierki.
  • Do gotującego mleka wrzucamy kawałki oderwanego ciasta.
  • Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania.
  • Na końcu dodajemy mus z dyni, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Dodajemy cynamon i zajadamy pyszną zupę.

Zupa dyniowa z zacierkami


Zupa dyniowa z zacierkami

  • Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa?

Smacznego. 

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*