Dostałam już po raz drugi olbrzymia dynię do wykorzystania.
Dań powstało z dyni bez liku i po kolei podzielę się z Wami moimi pomysłami.
Danie dołączam do Akcji Marty na Durszlaku Tęcza Smaków 2 i będzie to danie w kolorze żółtym.
Ta zupa to wspomnienie mojej babci.
Często gotowała mi taką dyniową z zacierkami a ja pamiętam jak sama urywałam kawałki ciasta i wrzucałam do zupy.
Czasami te kawałki zjadałam na surowo tak samo jak i ciasto makaronowe a potem bolał brzuszek ale wtedy to już orzech w spirytusie na łyżce cukru pomagał na pewno hi hi.
A teraz zapraszam na pyszna zupę.
Dyniowa z zacierkami.
Składniki:
- 500 g dyni
- 750 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zacierki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie zupy:
- Dynię obrać i pokroić w kostkę a następnie pod przykryciem z 2 łyżkami wody ugotować ja do miękkości.
- Następnie dynię zmiksować na gładki mus.
- Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Z podanych składników zagnieść ciasto na zacierki.
- Do gotującego mleka wrzucamy kawałki oderwanego ciasta.
- Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania.
- Na końcu dodajemy mus z dyni, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
- Dodajemy cynamon i zajadamy pyszną zupę.
- Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa?
Smacznego.
Przepis własny.