default-logo

Zupa dyniowa z szafranem

Zupa dyniowa z szafranem Podawana z podsmażonymi grzybkami i świeżym tymiankiem. Najprostszy przepis na zupę dyniową, bez dodatku śmietanki i mleka, 100% wegetariańska. Dynię podsmażmy razem z cebulką a następnie gotujemy w wywarze jarzynowym. Do zupy polecam przygotować domowy bulion z jarzyn. Nastawmy go wcześniej, zanim zaczniemy gotować zupę. Gotujemy do miękkości i miksujemy na krem. Pyszną zupę mamy już gotową! Doprawiam ją szafranem aby uzyskać zupełnie nowy i wyszukany smak i podaję z podsmażonymi podgrzybkami, kurkami, borowikami a nawet pieczarkami. 0

8 4

Zupa dyniowa z szafranem

Podawana ze smażonymi na maśle grzybkami i tymiankiem.

  • Zupy
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Dynia
  • Grzyby
  • Wegańskie
szafran
tymianek

Składniki

4 porcje
  • 1 kg dyni zważonej ze skórą*
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • około 2 – 3 szklanki bulionu jarzynowego
  • szczypta nitek szafranu
Grzybki do podania:
  • 200 g grzybów (świeżych lub mrożonych grzybów leśnych np. podgrzybków, kurek, borowików, rydzy)
  • 1 łyżka masła lub oliwy extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie

  • Bulion zagotować z szafranem. Gotując bulion do tej zupy możemy dodać do niego kilka kawałków suszonych grzybków. Dynię umyć, wyjąć pestki, obkroić skórę (jeśli mamy dynię hokkaido, nie musimy jej obierać ze skórki). Pokroić w 1,5 cm kostkę.
  • W szerokim i większym garnku roztopić masło lub podgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać ją przez 1 minutę. Włożyć dynię, doprawić solą i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Wlać 2 szklanki wywaru z jarzyn (lub w takiej ilości aby w całości przykrył dynię) i zagotować. Zeskrobać z dna ewentualne lekkie zrumienienia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka.
  • Zupę zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością wywaru. Podawać gorącą z grzybkami i tymiankiem.
  • Grzybki: oczyścić i w razie potrzeby opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni roztopić masło lub podgrzać oliwę, dodać grzyby i na większym ogniu podsmażyć je co jakiś czas mieszając aż będą lekko zrumienione. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tymiankiem.

Wskazówki

* Może być każda odmiana dyni. Ja użyłam dyni hokkaido, mocno pomarańczowej i słodkiej z gęstym i mączystym miąższem. Można ją gotować i jeść ze skórką. Inne odmiany dyni należy obrać.

  • Zupa dyniowa
About the Author

Leave a Reply

*