default-logo

Zupa dyniowa z pestkami dyni

Zupa dyniowa z pestkami dyni Zupa krem z pieczonej dyni z dodatkiem pomidora oraz mielonych migdałów. Doprawiona świeżym rozmarynem, czosnkiem oraz kminem rzymskim. Pyszna i prosta do przygotowania, polecam do ugotowania na coraz chłodniejsze jesienne dni 🙂 0

55 3.93

Zupa dyniowa z pestkami dyni

  • Zupy
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Dynia
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
kmin rzymski
pestki dyni
olej z pestek dyni
rozmaryn
mąka migdałowa

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka (ok. 8 cm) rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 pomidor
  • 500 g upieczonej dyni
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
  • sól, pieprz

Do podania: np. pestki dyni i olej z pestek dyni

Przygotowanie

  • W garnku na oleju podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu. Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kosteczkę pomidor. Smażyć przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać dynię i podgrzać.
  • Wlać bulion, dodać mielone migdały i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować, doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i olejem z pestek dyni.
  • Zupa dyniowa z pestkami dyni
About the Author

Leave a Reply

*