default-logo

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Smakuje po prostu nieziemsko! Kremowa, pikantna, rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni. Z dodatkiem bulionu i passaty pomidorowej, podawana ze świeżą kolendrą i ciecierzycą. Zupę ugotowałam z upieczonej wcześniej dyni. Można też użyć dyni surowej, pokrojonej w kostkę, ale trzeba ją kilka – kilkanaście minut dłużej pogotować, najlepiej w bulionie. Uwielbiam połączenie przecieru pomidorowego z mlekiem kokosowym. Dzisiejszą zupę dyniową robi się naprawdę w błyskawicznym tempie, między innymi dzięki gotowej paście curry, którą ostatnio pospiesznie zgarnęłam z półki sklepowej, w nadziei przygotowania szybkiej, rozgrzewającej i pełnej aromatów zupy. Zwykle pastę curry robię sama, z imbiru, chilli, czosnku, cebuli i trawy cytrynowej lub wkładam te składniki pokrojone na rozgrzaną oliwę i tak rozpoczynam przygotowanie domowego curry. Gdy bardzo mi się spieszy, lub nie mam akurat wszystkich składników pod ręką, taka pasta jest wyjściem z sytuacji! Oszczędzam czas, nie muszę też wyławiać z gotowej zupy resztek składników curry. Wybieram pastę (zieloną lub czerwoną), która nie ma w swoim składzie żadnych sztucznych dodatków, aromatów czy konserwantów. Mając pod ręką taką pastę i mleko kokosowe, można wyczarować w dość krótkim czasie pyszne jedzonko. Najbardziej lubię curry z owocami morza (krewetkami i małżami) oraz filetami ryb. Można je robić z kurczakiem lub samymi tylko warzywami. Do tego ugotowany ryż i danie gotowe! 0

20 4.5

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym, curry i kolendrą

  • Curry
  • Zupy
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Dynia
  • Wegetariańskie
mleko kokosowe
kolendra
olej kokosowy

Składniki

4 – 6 porcji
  • 300 g miąższu z upieczonej dyni*
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry**
  • 250 ml bulionu jarzynowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml mleka kokosowego
Do podania:
  • świeża kolendra
  • około 50 ml mleka kokosowego

Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem podgrzać olej, włożyć pastę curry i smażyć ją co chwilę mieszając przez około minutę, pod koniec można skrapiać pastę wodą aby nie przywierała do dna. Dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię i wymieszać.
  • Wlać bulion i passatę pomidorową, doprawić solą i zagotować. Gotować przez 10 minut, następnie dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Zupę zmiksować, wlać z powrotem do garnka i podgrzać przed podaniem.
  • Gorącą zupę nalać do miseczek, posypać listkami kolendry, polać dodatkowym mlekiem kokosowym i podawać.

Wskazówki

* surową dynię umyć i całą pokroić na kawałki razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. Odmierzyć 300 g.

** tajska pikantna pasta z utartego imbiru, chilli, czosnku, szalotki, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir, kolendry i kminu rzymskiego. Można ją przygotować samemu lub kupić gotową (w słoiczku lub torebeczce).

  • Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
About the Author

Leave a Reply

*