Wiele osób pisze że nie lubi zupy dyniowej bo źle im się kojarzy, że to zmora ich dzieciństwa.
Ja nie mam takich doświadczeń a zupę dyniową zawsze lubiłam.
Zapewniam wszystkich że podana w ten sposób jest przepyszna i warto czasami się przełamać i spróbować.
Wrócicie do niej nie raz nie dwa, zachęcam do skosztowania.
Robi się ją bardzo szybko i szybo zjada a rozgrzeje zmarznięte ciała, polecam.
Zupa dyniowa z lanymi kluskami.
Składniki: 4 porcje
- 550 g obranej dyni
- 2 pełne łyżki ciemnego cukru muscovado
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka wody
- 500 ml mleka
Lane kluski:
- 3 jaja
- 6 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Przygotowanie zupy:
- Dynię po obraniu pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, dodałam oba cukry, wlałam wodę, nakryłam garnek pokrywką i gotowałam do miękkości dyni jakieś 15 minut.
- Potem zmiksowałam wszystko na gładki krem.
- Do zmiksowanej masy dolałam mleko i zagotowałam.
- Z jajek i mąki oraz szczypty soli zrobiłam ciasto na kluski lane.
- Ciasto lałam na gotującą się zupę, roztrzepując je widelcem.
- Całość zagotowałam a już na talerzach posypałam mielonym cynamonem.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Kazimierz Dolny nad Wisłą |