default-logo

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

środa, 12 października 2016

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Wiele osób pisze że nie lubi zupy dyniowej bo źle im się kojarzy, że to zmora ich dzieciństwa.

Ja nie mam takich doświadczeń a zupę dyniową zawsze lubiłam.

Zapewniam wszystkich że podana w ten sposób jest przepyszna i warto czasami się przełamać i spróbować.

Wrócicie do niej nie raz nie dwa, zachęcam do skosztowania.

Robi się ją bardzo szybko i szybo zjada a rozgrzeje zmarznięte ciała, polecam.

Zupa dyniowa z lanymi kluskami.

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Składniki: 4 porcje

  • 550 g obranej dyni
  • 2 pełne łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • 500 ml mleka 

Lane kluski:

  • 3 jaja
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Przygotowanie zupy:

  • Dynię po obraniu pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, dodałam oba cukry, wlałam wodę, nakryłam garnek pokrywką i gotowałam do miękkości dyni jakieś 15 minut.
  • Potem zmiksowałam wszystko na gładki krem.
  • Do zmiksowanej masy dolałam mleko i zagotowałam.
  • Z jajek i mąki oraz szczypty soli zrobiłam ciasto na kluski lane.
  • Ciasto lałam na gotującą się zupę, roztrzepując je widelcem.
  • Całość zagotowałam a już na talerzach posypałam mielonym cynamonem.

Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa dyniowa z lanymi kluskami
Kazimierz Dolny nad Wisłą
About the Author

Leave a Reply

*