default-logo

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo

Zupa dyniowa czyli temat rzeka.

Jedni lubią, inni nienawidzą, jeszcze inni podchodzą do zupy jak „pies do jeża”.

Tak czy siak warto popróbować różnych wersji i wyrobić sobie zdanie.

W dzisiejszej dyniowej zakochacie się na pewno, jak tylko spróbujecie.

Polecam gorąco.

Dyniowa z kluskami.

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska

Kluski:

  • 1 jajo
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej T 650
  • sól morska

Dodatkowo: 

  • 100 g cienkiego chorizo

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo

Przygotowanie zupy:

  • Dynię wymyłam, wydrążyłam pestki i wraz ze skórą pokroiłam w kostkę.
  • Zalałam bulionem i gotowałam aż dynia zmiękła.
  • Zmiksowałam i dolałam mleczko kokosowe, zagotowałam.
  • Doprawiłam solą do smaku.
  • Jajo wymieszałam z mąką i solą i cieniutkim strumieniem wlewałam na gotująca zupę.
  • Gotowałam 2 – 3 minuty aż kluseczki stały się mięciutkie.
  • Chorizo pokroiłam w plasterki i wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
  • Na talerzu podałam zupę z czipsami z chorizo.

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo
Gdzieś w drodze
About the Author

Leave a Reply

*