default-logo

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą Po wczorajszym makaronie z szynką parmeńską, dynią i pomarańczą jeszcze jedna propozycja na dynię w towarzystwie pomarańczy. Tym razem błyskawiczna w przygotowaniu, prosta i pyszna wegetariańska zupa. Z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy. Wszystko gotujemy razem w jednym garnku, bez konieczności wcześniejszego podpiekania dyni czy przygotowywania bulionu. Zupę doprawiamy kremowym, lekko słonawym serkiem Philadelphia i podajemy z chrupiącymi płatkami migdałów i świeżo zmielonym pieprzem. Można posypać ją też świeżo startym parmezanem. 0

53 4.42

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

podawana z płatkami migdałów

  • Zupy
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Dynia
  • Wegetariańskie
imbir
płatki migdałów

Składniki

4 porcje
  • 500 g dyni, zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy
  • 50 – 125 g serka Philadelphia (lub 80 ml śmietanki kremówki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
  • Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
  • Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.

Propozycja podania

4 łyżki płatków migdałów zrumienionych na suchej patelni / świeżo zmielony czarny pieprz

  • Zupa dyniowa
About the Author

Leave a Reply

*