Ta zupa to przepyszna alternatywa dla ciężkich zup.
Jest leciutka, pachnąca i zdrowa.
Do podania czipsy z chorizo, pożywne i pachnące i obiad gotowy.
Zupa dyniowa z czipsami z chorizo.
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kolendry mielonej
- szczypta białego pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- plastry chorizo
- sos sojowy
Przygotowanie zupy:
- Kawałki dyni, obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę oraz obranego i przekrojonego na połówki ziemniaka ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą z oliwek i wstawiałam do nagrzanego do 190 C piekarnika na około 50 minut.
- Po upieczeniu warzywa zmiksowałam na gładką masę, przelałam do garnka.
- Do masy warzywnej dolałam 700 ml bulionu warzywnego.
- Teraz zupę zagotowałam i dodałam mieloną kolendrę, pieprz cayenne, pieprz biały oraz cynamon.
- Doprawiłam solą i włożyłam przeciśnięty czosnek.
- Na suchej patelni wysmażyłam plastry kiełbasy chorizo.
- Na talerzu skropiłam zupę sosem sojowym i podałam z czipsami.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Jesienny okaz |