default-logo

Zupa czosnkowo – chrzanowa

czwartek, 11 stycznia 2018

Zupa czosnkowo - chrzanowa

Teraz jak za oknem pochmurno, jest wilgotno coraz częściej zapadamy na grypę, łapiemy katar czy przeziębiamy się szybko, warto wspomóc się naturalnymi antybiotykami.

Dlatego zupa która dziś przedstawiam jest idealna aby temu wszystkiemu zapobiec i wzmocnić organizm i go uodpornić.

Polecam gorąco bo zupa jest pyszna i zdrowa, jedzmy ją aby nie chorować.

Zupa czosnkowo – chrzanowa.

Zupa czosnkowo - chrzanowa

Składniki:

  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 50 ząbków upieczonego czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz czarny
  • tymianek suszony ok. 1 łyżeczki
  • bazylia suszona ok. 1 łyżeczki
  • 1/2 szklanki świeżo startego korzenia chrzanu
  • sól morska
  • cebulka prażona do podania
  • pestki dyni

Zupa czosnkowo - chrzanowa

Przygotowanie zupy:

  • Czosnek obrałam z łupinek, wsypałam do naczynia do zapiekania, nakryłam folią aluminiową i piekłam w 180 C przez 40 minut aż całkiem zbrązowiał.
  • Czosnek tak upieczony jest kremowy i słodki, nie obawiajcie się tej ilości.
  • Starłam na tarce chrzan, jak nie macie świeżego dajcie ze słoika.
  • Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
  • Teraz do garnka wlałam bulion, dodałam czosnek, cebulę, tymianek, bazylię, sól i pieprz i podgrzałam aby zupa była ciepła, po czym zmiksowałam na krem.
  • Na koniec dodałam do zupy chrzan i ponownie podgrzałam.
  • Podałam zupę z prażoną cebulką i natką pietruszki oraz podpieczonymi pestkami dyni.

Zupa czosnkowo - chrzanowa

Składniki:

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa czosnkowo - chrzanowa
Samiec – dzwoniec
About the Author

Leave a Reply

*