default-logo

Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii

środa, 24 października 2018

Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii

Lubie takie zupy, wyglądają pięknie i smakują wybornie.

Szybko podsmażam cukinię, gotuję, miksuję i pożywny obiad gotowy, w między czasie grillują się czipsy.

Szybko, smacznie i pożywnie.

Cukiniowa zupa z czipsami z cukinii.

Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii


Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii



Składniki:

Zupa z cukinii:

  • 750 g cukinii ze skórką 
  • 3 średnie ziemniaki
  • duży por – biała i jasnozielona część
  • duży pęczek grubego szczypioru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ryżu basmati
  • 1 łyżeczka świeżo młotkowanego zielonego pieprzu


Czipsy z cukinii:

  • 250 g cukinii
  • olej do skropienia cukinii
  • sól czosnkowa


Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
  • Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry wraz ze skórką, szczypior po umyciu posiekałam a pora umyłam i pokroiłam w plastry.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam plastry cukinii i ziemniaki.
  • Potem zalałam je bulionem i gotowałam 15 minut.


Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii


  • Po tym czasie zmiksowałam zupę ale nie na gładko, tylko tak aby było można wyczuć kawałki warzyw.
  • Wsypałam do garnka teraz ryż i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Na koniec doprawiłam zupę do smaku solą.
  • Cukinię na czipsy pokroiłam w plastry, posypałam solą czosnkową i skropiłam olejem, grillowałam z obu stron.
  • Zupę na talerzu posypałam zielonym świeżo mielonym pieprzem z czipsami z cukinii.


Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa cukiniowa z czipsami z cukinii
Kadzielnia
About the Author

Leave a Reply

*