default-logo

Zupa cebulowa z pieczonej cebuli

Zupa cebulowa z pieczonej cebuli Francuski klasyk w nieco innej wersji – z cebulą pieczoną zamiast smażonej. Jeśli jesteście fanami zupy cebulowej spróbujcie też takiej wersji i porównajcie sami 🙂 Pieczenie na pewno ma tę zaletę, że nie musimy stać przy kuchni i smażyć cebuli. Z drugiej strony wydłuża się czas przygotowania, bo pieczenie jest dość długie. Z piekarnika wyjmujemy gotową, idealnie miękką i skarmelizowaną cebulę, dolewamy bulionu i gotujemy jeszcze trochę na gazie. Następnie – już tak jak w tradycyjnej cebulowej – zupę zapiekamy z grzankami i serem. Możemy przelać ją i zapiekać w pojedynczych naczynkach lub zrobić to w jednym dużym garnku, w tym, w którym piekła się cebula (do garnka z zupą wkładamy czerstwe pieczywo, posypujemy serem i zapiekamy). 0

21 4.67

Zupa cebulowa z pieczonej cebuli

  • Kuchnia francuska
  • Zupy
  • Cebula
  • Wegetariańskie

Składniki

2 – 4 porcje
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 litr bulionu (np. drobiowo-wołowego lub wołowego, ewentualnie jarzynowego)
  • czerstwa bagietka lub chleb na zakwasie (świeże pieczywo należy najpierw opiec w tosterze lub piekarniku)
  • ok. 150 g żółtego sera

Opcjonalnie: 4 łyżki brandy i 2 łyżeczki sosu worcestershire

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do żaroodpornego garnka, dodać masło, oliwę, tymianek. Posolić i wymieszać. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę, w międzyczasie cebule raz przemieszać. Wysunąć z piekarnika, wymieszać i piec dalej przez ok. 1 i 1/2 godziny tym razem pod lekko uchyloną pokrywą. Po tym czasie cebula powinna być już brązowa.
  • Postawić garnek na kuchence, wlać brandy jeśli używamy i mieszając odparować. Wlać gorący bulion i zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie sosem worcestershire.
  • Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć pokrojone pieczywo, posypać tartym serem i zapiekać przez ok. 3-5 minut lub do czasu aż ser się lekko zrumieni, w piekarniku z włączoną funkcją opiekacza/grilla lub ustawionego na 230 stopni C. Jeśli nie mamy pojedynczych naczynek, grzanki można też zapiec w garnku z zupą.
  • Zupa cebulowa z pieczonej cebuli
  • Zupa cebulowa z pieczonej cebuli
About the Author

Leave a Reply

*