default-logo

Zupa cebulowa z nutą curry

Pyszna rozgrzewająca zupa z aromatycznym curry.

Na obecne wietrzne i zagrypione dnie i noce jest znakomicie rozgrzewająca i przeciwbakteryjna.

Zupa cebulowa z nutą curry.

Zupa cebulowa z nutą curry

Składniki:

  • 3 – 4 duże cebule
  • 1 spory por
  • 2000 ml bulionu
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • sól morska
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta pieprzu cayenne

Zupa cebulowa z nutą curry

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę i białą część pora oraz czosnek kroimy jak najdrobniej i dusimy na patelni na oleju tak długo aż cebula będzie brązowa.
  • Następnie wlewamy cały bulion, dodajemy sól, pieprz cayenne oraz cukier i curry i gotujemy aż cebula całkiem zmięknie.
  • Wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy do zupy mąkę rozprowadzoną w śmietanie.
  • Należy zupę zgotować mieszając.
  • Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek na rumiane skwarki.
  • Dodajemy je do zupy i teraz juz tylko na talerz.

Zupa cebulowa z nutą curry

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*