default-logo

Zupa brokułowa ze szpinakiem i mascarpone

Zupa brokułowa ze szpinakiem i mascarpone Puszysta focaccia z chrupiącą skórką, z dodatkiem mozzarelli i zielonego pesto bazyliowego, to dobry dodatek do dzisiejszej błyskawicznej kremowej zupy brokułowej. Zupę z brokułów, ugotowanej z dodatkiem szpinaku i ziemniaków, można jeść łyżką lub wybierać kawałkami gorącego chleba…:-) Z przepisu podstawowego na focaccię możecie przygotować ulubioną pizzę. Smarować ją pesto z czarnych oliwek lub z suszonych pomidorów, podawać z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Upiec samą bułkę z oliwą i solą morską, ewentualnie z rozmarynem. Surowe ciasto jest bardzo miękkie, plastyczne i bez problemu można je zagnieść dłońmi, bez użycia miksera. Własna focaccia to wielka radość z własnoręcznie przygotowanego pieczywa i smakołyk dla całej rodziny czy znajomych 🙂 Sekret udanej focaccii (wyrośniętej, mięsistej i pulchnej, z chrupiącą skórką), leży w odpowiednio dużej temperaturze pieczenia, piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, podczas pieczenia jest to 240 stopni. Focaccia nie może się też za długo piec – maksymalnie 15-18 minut. Dobra mąka też ma znaczenie dla udanego wypieku. 0

26 4.42

Zupa brokułowa ze szpinakiem i mascarpone

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Brokuły
  • Szpinak

Składniki

2 porcje
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/3 pora
  • 250 g ziemniaków
  • 750 ml bulionu z jarzyn
  • 250 g brokuła
  • 250 g szpinaku
  • 2 łyżki mascarpone

Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez 1 – 2 minuty, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
  • Wlać bulion, zwiększyć ogień, zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, opłukany szpinak, ponownie zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.

Propozycja podania

Focaccia z mozzarellą i zielonym pesto.

  • Zupa brokułowa
About the Author

Leave a Reply

*