default-logo

Zupa brokułowa z ricottą

Zupa brokułowa z ricottą Zdrowa zielona zupa – bardzo prosta i smaczna, którą przygotowuje się w ciągu zaledwie pół godziny. Dobry pomysł na danie dla przyjaciół lub rodziny. Najlepiej ugotować ją rano i jeszcze tego samego dnia podać gościom. Przed serwowaniem krem należy podgrzać i uzupełnić kawałkami serka ricotta i grzankami. Oprócz brokuła do kremu dodaje się pora i garść szpinaku. Pokrojonego pora podsmaża się na maśle z czosnkiem, następnie dodając bulion, brokuły i resztę składników. Zupę polecam przez cały rok! 0

20 4.3

Zupa brokułowa z ricottą

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Brokuły
ricotta

Pyszny krem z brokułów, z dodatkiem pora podsmażonego z czosnkiem na maśle oraz szpinaku. Z odrobiną śmietany i serkiem ricotta.

Składniki

4 – 6 porcji
  • 50 g masła
  • 1 por, umyty i pokrojony
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 brokuł, pokrojony
  • 4 szklanki bulionu
  • 150 g liści szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki płynnej śmietanki
  • 80 g sera ricotta

Przygotowanie

  • Ustawić głęboki średni rondel na dużym ogniu. Włożyć masło, pory i czosnek, gotować mieszając przez 5 minut aż pory zmiękną. Składniki zeszklić i za bardzo nie zrumieniać. Dodać brokuły i bulion, gotować aż brokuły będą miękkie, przez około 8 minut. Dodać szpinak i gotować przez kolejną minutę.
  • Zupę zmiksować na krem. Wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem dobrze podgrzać, nie zagotowując. Przelać do miseczek, dodać po 2 – 3 łyżki ciepłej śmietanki, na wierzch ułożyć ser ricotta i udekorować startą skórką z cytryny. Podawać z chrupkim chlebem.
  • Zupa brokułowa
About the Author

Leave a Reply

*