default-logo

Zupa brokułowa z jajkiem w koszulce i oliwą truflową

Zupa brokułowa z jajkiem w koszulce i oliwą truflową Szybka zupa z duszonych porów i ziemniaków (jak w klasycznej Vichyssoise), z dodatkiem brokuła i bazylii. Zupę podaję z jajkiem w koszulce i odrobiną oliwy truflowej. Z cieniutkimi chrupiącymi grzankami i świeżo zmielonym pieprzem. To zdecydowanie moje „klimaty”, a Was zachęcam do jej ugotowania na nadchodzący weekend 🙂 0

20 4.4

Zupa brokułowa z jajkiem w koszulce i oliwą truflową

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Brokuły
bazylia
trufle

Składniki

4 porcje
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych
  • 25 g masła
  • 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
  • pół pęczka (doniczki) bazylii
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 4 łyżki śmietanki kremowej – opcjonalnie
Do podania:
  • grzanki z bagietki
  • 4 jajka w koszulkach
  • 4 łyżeczki oliwy truflowej
  • listki bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Przyciąć zielone końce pora pozostawiając białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Ziemniaki obrać i opłukać. Pora pokroić w poprzek na 1 cm kawałki, ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuła opłukać, odciąć różyczki, twardą łodygę pokroić na 4 – 5 mniejszych części.
  • W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pora i ziemniaki, posolić, poddusić przez 5 minut co chwilę mieszając. Dodać łodygi (nie różyczki) brokułów, wlać wodę lub wywar z jarzyn i gotować przez około 8 minut.
  • Dodać różyczki i gotować przez kolejne 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na krem (przez około minutę na najwyższych obrotach blendera) dodając bazylię oraz oliwę extra vergine.
  • Przed podaniem delikatnie podgrzać dodając śmietankę (opcjonalnie). Sprawdzić doprawienie solą. Zupę podawać z grzankami, z jajkiem w koszulce, skrapiając oliwą truflową, posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz poszarpaną bazylią.

Jajka w koszulkach:

  • W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 – 2 łyżeczki octu winnego oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Powtórzyć z kolejnymi jajkami. Jeśli mamy wprawę możemy gotować wszystkie jajka jednocześnie, w jednym dużym garnku.
  • Zupa krem brokułowa
About the Author

Leave a Reply

*