default-logo

Zupa brokułowa

Pyszna zupa brokułowa to idealny pomysł na szybką i zdrową zupę na pierwsze danie. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Zupę brokułową możesz przygotować ze świeżego brokuła lub mrożonych różyczek. Wystarczy posiekać warzywa i ugotować zupę. Zupa brokułowa z tego przepisu jest wyłącznie warzywna bez dodatku mięsa. Jeśli chcesz, by była bardziej treściwa możesz ugotować ją z dodatkiem 4 podudzi z kurczaka lub jednej sporej ćwiartki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę brokułową bez mięsa.

SKŁADNIKI:

  • 400 g mrożonych brokułów – można zastąpić 1 świeżym
  • 1,5 l bulionu
  • 2 marchewki – 220 g
  • 2 pietruszki – 130 g
  • 1 cebula – 80 g
  • ¼ selera – 185 g
  • 1 kawałek pora – jasna część – 60 g
  • 3 ziemniaki – 370 g
  • łyżeczka masła klarowanego – 10 g
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %, 18% lub 30 %
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj sobie wszystkie warzywa na zupę.

Zupa brokułowa

Obierz cebulę i przekrój ją wzdłuż na pół, opal na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Pora przekrój wzdłuż na cztery i posiekaj w kosteczkę.

W garnku o pojemności 2,5-3 l rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego – 10 g. Przesmaż na nim posiekanego pora. Podsmaż go na małej mocy palnika przez kilka minut do zeszklenia.

Zupa brokułowa

Resztę włoszczyzny obierz. Selera pokrój na cztery. Marchewkę i pietruszkę przekrój wzdłuż na pół i pokrój w talarki półksiężyce. Możesz je także pokroić w kostkę. Dodaj do przesmażonego pora w garnku razem z opaloną cebulą.

Zupa brokułowa

Wlej 1,5 bulionu, dodaj 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.

Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Zupa brokułowa

Pokrojone ziemniaki dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.

Odmierz 400 g różyczek brokułów.

Zupa brokułowa

Po 10 minutach dodaj mrożone brokuły (bez rozmrażania) i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości warzyw.

Zupa brokułowa

Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem. Wyjmij z zupy cebulę oraz cztery kawałki selera.

Słodkiej śmietanki nie musisz hartować w zupie (co w przypadku kwaśnej śmietany jest konieczne).

Zupę podawaj udekorowaną natką lub koperkiem. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*