default-logo

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą Botwinkowa z ziemniakami, koperkiem i serem feta. Sezonowa zupa, którą możemy przygotować zarówno z młodziutkiej botwinki z małymi buraczkami jak i z tej już bardziej dorodnej. Dzisiejsza botwinkowa jest z dodatkiem podsmażonych na oliwie ziemniaków. Fetę dodajemy na koniec, do podania. Zupę możemy ugotować na bulionie lub wodzie. Spróbujcie też wersji rybnej — zamiast fety przygotujcie białe filety ryby (np. dorsza, soli, halibuta) i pokrójcie je na kawałki. Włóżcie je do ugotowanej, gorącej zupy i zostawcie pod przykryciem na około 3 minuty, już bez gotowania. Młode ziemniaki, botwinka i koperek – czy trzeba bardziej zachwalać takie połączenie? Idealny obiad na wiosnę. Zobaczcie także inne przepisy na botwinkę. 0

63 4.92

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Zupy
  • Botwinka
  • Przepisy fit

Składniki

4 porcje
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub wody
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g śmietany 18 lub 22%
  • ser feta

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty. Ziemniaki posolić.
  • W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę (buraczki i liście). Buraczki pokroić na cienkie plasterki i dodać do ziemniaków. Smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki (liście zachować, dodajemy je pod koniec gotowania zupy).
  • Do garnka z ziemniakami wlać wino jeśli go używamy i wygotować je w całości. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę przez około 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone na 1 cm liście botwinki i gotować je przez około 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i odstawić z ognia.
  • Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Zupy nie trzeba już gotować. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
  • Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą
About the Author

Leave a Reply

*